Smartlog v3 » Fra en spejders notesblog » Den gode gerning - ren galskab?
Opret egen blog | Næste blog »

Fra en spejders notesblog

"Prøv at lege dig gennem livets skole"

Den gode gerning - ren galskab?

28. Feb 2007 12:21, N. Green

Spejderbevægelsen har, efter min mening, gennem en del år kæmpet med at gode gerninger og andre af vores værdier er blevet betragtet som yt.

At gøre en god gerning for andre er nærmest naivt. Og vi skal endelig ikke vise hensyn og hvad der ellers følger med disse værdier.

Dette syn på den gode gerning ser jeg så anvendt i den nye kampagne, der løber fra 26. februar til 26. april. Kampagnen bliver kaldt "Go' galskab" og ud over at det laver et twist på et velkendt ord, så vælger den også et forsøg på at afvæbne modstanden mod det gode og taknmeligheden ved at være ironisk og kalde det gode for galskab.

Det er ikke et initiativ som har rod i spejderarbedet, men det er forhåbentlig velkendt for spejdere at gøre en god gerning og at takke for den hjælp man selv får.

Go' galskab er et rigtig godt initiativ, men ... og jeg har et lille "men". Hvorfor skal der blandes en konkurrence ind i det?

Jeg ved godt at det er med til at lokke folk til at bidrage, men det giver mig en bismag.
Måske fordi jeg har flg. citater øverst i hukommelsen:

"Læg mærke til, at der er en meget vigtig form for høflighed, som alt for ofte bliver glemt, men som en rigtig spejder aldrig glemmer, og det er at takke for alt, hvad du modtager.
En gave er ikke din, før du har sagt tak for den!"

Baden-Powell spejderbog (Scouting for boys),
Det Danske Spejderkorps 1954

Og så kan det godt være at jeg vender tingene på hovedet, men ved at benytte Go' galskabs mulighed for at sende en hilsen og derigennem at takke en person, så er man jo næsten med til at gøre en god gerning selv.

Og her kommer problemet med konkurrencen så. Jeg vil ty til endnu et citat fra samme bog af Baden-Powell for jeg kan ikke sige det bedre selv:

"... og det regnes kun for en god gerning, hvis du ikke får belønning derfor."

Men det til trods, så er Go' galskab en god opfordring - gør det til en go' vane.

Links til dette indlæg

  1. http://www.google.dk/search?hl=da&sa=X&oi=spell&resnum=0&... ( 6. May 2007)
  2. http://www.google.com/search?hl=da&q=g%C3%B8r+en+god+gern... ( 6. May 2007)

Et BP citat

"Læg mærke til, at der er en meget vigtig form for høflighed, som alt for ofte bliver glemt, men som en rigtig spejder aldrig glemmer, og det er at takke for alt, hvad du modtager. En gave er ikke din, før du har sagt tak for den!"
Baden-Powells spejderbog (Scouting for boys), Det Danske Spejderkorps 1954.

Nyttigt læsestof

Er du spejder og blogger?

Måske ikke kun om spejder, men dog lidt – så send mig et link til din blog. Mailadressen står oppe under profilbilledet.

Søg på spejderbloggen


Lidt af hvert

Tags

Arkiv