Smartlog v3 » Fra en spejders notesblog » En gaveide
Opret egen blog | Næste blog »

Fra en spejders notesblog

"Prøv at lege dig gennem livets skole"

En gaveide

21. Dec 2008 22:27, N. Green

  I spejdergruppen har vi desværre skulle sige farvel til en spejderleder og hvad skal man så give som gave?

Vores idé var bl.a. at give et blomsterløg, der ville blive til en lilje. Det er en velegnet og praktisk flyttegave med symbolik.

Dog skal man vide at som blomsterløg kan liljeløg være pebret i prisen og lidt svære at får fat i i vinterhalvåret. (Og der er en krølle på det med liljen, så læse endelig videre).

I min jagt efter liljeløg, så faldt jeg over løg til en blomster art, der hedder Iris. De mindede faktisk om spejderliljen, så dem købte jeg, men fortsatte min jagt.

Til sidst fik jeg en anden idé. En populær blomst ved juletid er Amaryllis.

På dansk kaldes den Ridderstjerne. Det var jo passende for netop ridderne har været BPs inspiration til spejderloven og brugen af Fleur de lis, som vi kalder spejderliljen.

BP opfordrede spejderne til at følge riddernes eksempel. Ridderstjernen kommer af det videnskabelige slægtsnavn. Det er direkte afledt af hippeos, der betyder rytter på græsk og astron der betyder stjerne.

Blomsten er så også kendt under navnet Amaryllis. I virkeligheden er Amaryllis det videnskabelige slægtsnavn for en helt anden plante, der på dansk hedder Belladonnalilje – her kom liljen så ind fra en lidt skæv vinkel.

Og et sidste kælenavn som Amaryllis også har er De fire verdenshjørner (som planten har fået, fordi der som regel er fire store blomster, der peger i hver sin retning).

BP skriver selv:
Spejdernes mærke er liljen på kompasnålen, der altid viser nord på et kompas og et kort. Den er blevet spejdernes mærke fordi den altid peger i den rigtige retning og opad. Den viser dig vejen til at gøre din pligt og til at hjælpe andre.

En krølle på jagten efter løget fra en lilje og symbolikken er: Det viser sig at Fleur de lis slet ikke forestiller en lilje, men en stiliseret tegning af blomsten Iris og ser du et billede af en Iris ser du det straks.

Denne lange beretning er kort sagt en idé til dig, der skal give en spejderleder en symbolsk gave. Køb et blomsterløg, der bliver enten til Iris eller køb en Amryllis. Til de blomster løg kan knyttes mange gode tanker og tilmed det symbolske i at noget nyt spirer frem.

Værsgo at benytte idéen. Til fødselsdage, jubilæer eller andre stunder hvor du vil lade en spejderleder vide at hans eller hendes indsats er værdsat.

- o 0 o -

Hvis du vil udvide din hyasinth, så kan jeg fortælle at:

Et BP citat

"Læg mærke til, at der er en meget vigtig form for høflighed, som alt for ofte bliver glemt, men som en rigtig spejder aldrig glemmer, og det er at takke for alt, hvad du modtager. En gave er ikke din, før du har sagt tak for den!"
Baden-Powells spejderbog (Scouting for boys), Det Danske Spejderkorps 1954.

Nyttigt læsestof

Er du spejder og blogger?

Måske ikke kun om spejder, men dog lidt – så send mig et link til din blog. Mailadressen står oppe under profilbilledet.

Søg på spejderbloggen


Lidt af hvert

Tags

Arkiv