Smartlog v3 » Fra en spejders notesblog » Optagelsesritualer
Opret egen blog | Næste blog »

Fra en spejders notesblog

"Prøv at lege dig gennem livets skole"

Optagelsesritualer

21. Jan 2009 22:13, N. Green

 

Jeg har det blandet med optagelsesritualer.

I disse dage med præsidentindsættelse, så er det jo aktuelt at tænke over symbolikken i sådan nogle overgangsfænomener.

Ligesom indsættelsen, så markerer optagelsesritualet en overgang til noget nyt og at det gamle er slut. De kan være festlige og symbolisere en forvandling eller transformation. Jeg tror vi ofte har brug for symbolske handlinger der gør et mere uhåndgribeligt begreb konkret og virkeligt. Noget vi kan se, høre og mærke.

Når det er optagelsesritual, så kan der også ligge en udfordring i ritualet for den der skal optages. Desværre kan optagelseritualer i mange forskellige sammenhænge udvikle. har det med at udvikle sig til mere onde end udfordrende.

Det er der eksempler på i skolemiljøet på flere niveauer. Desværre kan optagelsesritualer i spejderpatruljerne også udvikle sig og det er her jeg virkelig får problemer med det.

Jeg har selv været tropleder i nogle sammenhænge hvor det blev for meget.

Der må gerne være en udfordring til den der skal optages, men egentlig synes jeg også at gruppen der optager en skal udfordres. De skal også overgå til noget nyt - de skal have en ny med i gruppen og ændre gruppedynamikken, så den nye kan indgå.

Når man optager en ny i en patrulje, så skal man huske at man er en hel gruppe over for en enkelt ny. Der skal ikke så forfærdelig meget til at skabe usikkerhed for den nye, som endnu står alene og skal kæmpe sig ind i fællesskabet.

Går ritualet over gevind, så sker der noget andet end det som er hensigten. I stedet for at markere en overgang og symbolisere at det kræver noget fra både individ og gruppe at få en ny i patruljen, så bliver grænser optagelsen til mobning og sætter måske varige spor, der ødelægger den fremtidige dynamik og hold ånd. Den eneste måde den senest optagne kan komme ud af den følelse på er at gøre noget lige så slemt eller værre ved den næste nye i gruppen ... så har vi skruen uden ende.

Så ... kære spejdere og ledere. Find en balance i optagelsesritualerne hvor det kan være udfordrende og spændende, men også ender med at være en varm velkomst til et nyt medlem.

 Når alt dette er sagt, så kunne jeg godt leve med min egen genoptagelse (*1) i ulveflokken (som billedet ovenfor illustrerer). Da jeg selv var ulveunge blev alle ledere optaget med ubådslegen (*2). I dag varierer optagelsesritualet alt efter lederen. Jeg blev optaget med flødebollekast og vanillecremeskydning. Sidstenævnte velforjent, da jeg selv udsatte en leder på vores floklejr for en ikke helt forsigtig madning med vanillecreme.

Efter de første to flødeboller bad jeg ulvene spise bunden, da den slår hårdt. Og jeg var glad for at jeg havde mistanke om hvor ritualet bar hen og havde taget skiftetøj med, så bilen ikke skulle sovses ind i creme. Trods vask lugtede min MS t-shirt af vanilie i tiden efter.

- o 0 o -

Det skal lige understreges at det kun lederne der optages med sådan et ritual i flokken. Ulveungerne optages med et mere traditionelt og højtideligt ritual, der sikkert findes i nogle af bøgerne om ulvearbejde.

*1 Jeg er oprindelig blevet optaget i ulveflokken og fik navnet Baloo. Efter en pause på nogle år, så synes flokken at der var grundlag for at blive optaget igen ... jeg skulle jo hedde noget andet.

*2 Ubåden er en selskabsleg, hvor offeret ligger på gulvet med en regnjakke over sig. Det ene ærme holdes lodret op ud for hovedet. To til tre andre står for legen. Den der holder ærmet er kaptajn og giver kommandoer som de to andre gentager. Kommandorækken ender med: "Vi dykker" og "Vi tager vand ind". I det der gives kommandoen "Vi tager vand ind", så hældes en kop (eller en hel kande) vand ned i ærmet, så offeret bliver våd.

Kommentarer

 1. Annarella
  22. Jan 2009 22:28
  1

  Hehe optagelsesceremonier kan være sjove hvis ikke de går over gevind.

  Hos os optager vi ulveledere til fuldmånemødet på samme måde som vi optager ulvebørnene.

  Jeg kan tydeligt huske da jeg som ulv var startet i 5. klasse og derfor skulle overgå til troppen. Vi startede op med ulvemøder efter sommerferien som vi plejede, og jeg havde erfaret fra tidligere år at de største ulve efter et par møder pludselig blev bortført midt i et møde, og så så vi dem ikke mere. Der gik et par møder og pludselig en aften da vi var ved at pionere, kom der kørende en kæmpestor gul gummiged ind på spejdergrunden. Og så vrimlede det frem med store spejdere fra geden, og fra buske og træer omkring os. Jeg fik bind for øjnene og ført ned til en bil, sammen med de andre store ulve, og så kørte vi et eller andet sted hen. Så blev vi ført ud af bilen og skulle gå temmelig langt (sådan føltes det i hvert fald, selvom vi sikkert bare blev ført rundt i cirkler på et lille område) Vi skulle kravle over træstammer, under el-hegn og andre forhindringer, som sikkert ikke var der, men man måtte hellere gøre som de store sagde. Tænk hvis nu der virkelig VAR et el-hegn? Så fik jeg et reb med løkker på under knæ og arme, og blev sænket ned i et dybt hul. Det var en vildt underlig fornemmelse. Oppe fra toppen af hullet, stod en af tropslederne og brølede ned i hullet "Vil du optages i troppen?" og så skulle jeg aflægge spejderløftet og måtte endelig tage bindet af øjnene. Jeg kunne se at jeg var blevet hejst langt ned i en brønd, og over mig var en masse nysgerrige hoveder, som kiggede ned på mig. Jeg blev trukket op af hullet og overladt til min nye patrulje, Skovduen, som var meget søde og nysgerrige over hvad det var for en lille ny de havde fået. Vi fik vist lidt lækkerier og så var jeg blevet en rigtig stor spejder :)

  For nyligt var jeg med til at optage nogle spejdere i seniortroppen. Vi startede med at de skulle spise en masse menthos og drikke cola light... Det bruser så dejligt nede i maven, men ikke så de kommer til at brække sig. Bare for at få dem til at få det lidt underligt. Så tog vi dem én ad gangen og gav dem bind for øjnene. Hev dem indenfor, hvor vi hev skoene af dem, og sagde de skulle stå på en stol. Nede på gulvet klirrede vi med en masse glasskår, men hvis de spurgte til det snakkede vi udenom. Så fik de at vide at de skulle hoppe ned på gulvet for at blive optaget. I det de lander kan de mærke en grum knasende lyd mod deres bare fødder, som de når at tro er glasskår, men i virkeligheden havde vi bare spredt en pose chips på gulvet. Gnæg, gnæg.

 2. fivetosix
  23. Jan 2009 19:32
  2

  En høflig forespørgsel ;-)
  Jeg har gang i noget oprydning, bl.a. også i kasser fra min afdøde mor, der var en samler og en gemmer.
  I den forbindelse dukkede der nogle spejderblade op fra 1966-1969. (KFUK & M).
  JA! jeg har været spejder ;-)
  Der er en ca. 30 stk. Grønsmutten, Spejderbladet og Roskilde Ungdom.
  Tror du det er noget der har interesse for spejderbevægelsen d.d.
  Hvis JA! Så kan jeg sende dem pr. post.

 3. Fru Green
  25. Jan 2009 17:12
  3

  @ Tak for dine beretninger om optagelser, Annarella.

  @Fivetosix: Det kunne måske godt tænkes. Jeg ved at der er folk der sælger og køber sådanne blade og andre spejderting på Qxl.

 4. fivetosix
  26. Jan 2009 20:34
  4

  Ja'men du må få dem hvis du vil ha' dem?
  Ellers smider jeg dem ud.

 5. Fru Green
  28. Jan 2009 23:23
  5

  Det er vældig flinkt af dig at tænke på mig, Fivetosix.
  Jeg kæmper med pladsen til al min litteratur og har en tendens til at samle på for meget, så jeg takker nej. Men tusind tak for tilbudet.

Et BP citat

"Læg mærke til, at der er en meget vigtig form for høflighed, som alt for ofte bliver glemt, men som en rigtig spejder aldrig glemmer, og det er at takke for alt, hvad du modtager. En gave er ikke din, før du har sagt tak for den!"
Baden-Powells spejderbog (Scouting for boys), Det Danske Spejderkorps 1954.

Nyttigt læsestof

Er du spejder og blogger?

Måske ikke kun om spejder, men dog lidt – så send mig et link til din blog. Mailadressen står oppe under profilbilledet.

Søg på spejderbloggen


Lidt af hvert

Tags

Arkiv